قلب توسط یک غشاء نازک دو طرفه به نام پرکارد احاطه شده است. در شرایط عادی، چند میلیلیتر مایع بین پریکارد و ماهیچههای قلب یا افزایش غیر طبیعی مایع اطراف قلب جنین را اصطلاحا افیوژن پریكارد مینامند ، افيوژن پریکارد (آب آوردن قلب جنین) زمانی اتفاق میافتد که تجمع غيرطبيعی از مايع اطراف قلب وجود دارد. برآورد میشود ۲٪ از بارداری ها با آب آوردن قلب جنین همراه باشند ،البته شدت و نوع درمان با توجه به تشخیص و نظر مشاور درمان قلب جنین تعیین خواهد شد
فهرست عناوین
با ساختار قلب جنین آشنا شوید
قلب توسط یک دیواره عضلانی عمودی به دو نیمه راست و چپ تقسیم میشود. نیمه راست مربوط به خون سیاهرگی و نیمه چپ مربوط به خون سرخرگی است. هر یک از دو نیمه راست و چپ نیز مجددا بوسیله یک تیغه عضلانی افقی نازکتر به دو حفره فرعی تقسیم میشوند. حفره های بالایی که کوچکتر و نازکتر هستند بنام دهلیز موسوم بوده و دریافت کننده خون میباشند.
حفرههای پایینی که بزرگتر و ضخیمترند بطن های قلبی هستند و خون دریافتی را به سایر اعضاء بدن پمپ میکنند. پس قلب متشکل از چهار حفره است: دو حفره کوچک در بالا (دهلیزهای راست و چپ ) و دو حفره بزرگ در پایین (بطنهای راست و چپ). در این مقاله ساختار قلب سالم را کامل تشریح کردهایم
افیوژن پریکارد یا آب آوردن قلب جنین چیست ؟
آب آوردن قلب همان تجمع مایع در فضای اطراف قلب است. آب آوردن قلب یک مشکل جدی است که توانایی قلب برای عملکرد مناسب را با مشکل مواجه میکند. این مشکل که به آن افیوژن پریکارد نیز میگویند، میتواند ناشی از یک بیماری، عفونت، صدمه یا جراحی باشد. برخی از داروها و شیمیدرمانی نیز میتوانند باعث تجمع مایعات در اطراف قلب شوند.
. به صورت طبیعی اطراف قلب مقدار بسیاری كم مایع موجود دارد كه برای تسهیل حركت لایه بیرونی قلب ترشح میشود . علت افزایش مایع اطراف قلب جنین (افيوژن پريكارد ) میتواند ابتلای مادر به برخی ویروسها باشد . همچنین افيوژن پريكارد در برخی موارد میتواند نارسایی قلبی را نیز در كنار افزایش مایع اطراف قلب در اكو قلب جنین حاصل شود .
در حالت معمول میزان مایع اطراف قلب کمتر از ۵۰ میلی لیتر خواهد بود. اگر تجمع مایع به صورت آهسته صورت گیرد ، پرده پریکارد در اطراف قلب به تدریج کشیده می شود و به این ترتیب می توان تا ۲ لیتر مایع را در خود جای دهد ، بدون اینکه علامت خاصی برای فرد ایجاد نماید. بعضی از بیماران ممکن است احساس وجود یک فشار ثابت را درون قفسه سینه خود احساس کنند ، یا علایم ناشی از وارد آمدن فشار بر احشای مجاور در فرد خود را نشان دهد ، مانند وارد آمدن فشار بر نای و لوله تراشه .
در موارد خفیف افزایش مایع اطراف قلب (آب آوردن قلب) هیچ اقدام خاصی احتیاج ندارد
دکتر مازیار رستگار
.در مواردی كه نارسایی قلب وجود داشته باشد میتوان از داروهای درمان نارسایی قلب جنین كه به مادر داده میشود استفاده كرد
دلایل ایجاد مایعات در اطراف قلب جنین
ش از حد مایعات در اطراف قلب ، معروف به افیوژن پریکاردیال ، در سونوگرافی جنین قابل تشخیص است. خونریزی پریکارد می تواند در توانایی قلب برای پمپاژ خون به بقیه بدن اختلال ایجاد کند و بر رشد و شادابی جنین تأثیر بگذارد. تعدادی از شرایط می تواند باعث تجمع مایع در اطراف قلب جنین شود.
بیماری Rh
عامل Rh پروتئینی است که در 85 درصد افرادی که گفته می شود Rh مثبت هستند ، در گلبول های قرمز خون یافت می شود. بیماری Rh در جنین Rh مثبت که مادر Rh منفی دارد ایجاد می شود. بیماری Rh تا زمانی که یک زن حداقل یک بارداری نداشته باشد ایجاد نمی شود. سلول های خونی جنین به مقدار کم از جفت عبور می کنند و باعث می شوند مادر آنتی بادی هایی ایجاد کند که به سلول های غیر طبیعی خون حمله می کنند.
در حاملگی های بعدی ، آنتی بادی ها از جفت عبور کرده و به خون جنین Rh مثبت حمله می کنند. گلبول های قرمز از بین می روند و جنین به شدت دچار فقر آهن می شود. جنین مایع یا ادم را که ممکن است در اطراف قلب ایجاد شود ، حفظ می کند. هنگامی که هموگلوبین جنین به زیر سطح طبیعی برای سن حاملگی جنین می رسد ، ممکن است این مایعات در سونوگرافی قابل مشاهده باشد.
عامل Rh پروتئینی است که در 85 درصد افرادی که گفته می شود Rh مثبت هستند ، در گلبول های قرمز خون یافت می شود.
در حاملگی های بعدی ، آنتی بادی ها از جفت عبور کرده و به خون جنین Rh مثبت حمله می کنند.
سندرم انتقال دوقلو به دوقلو
سندرم انتقال دوقلو به دوقلو که TTTS نیز نامیده می شود ، فقط دوقلوهای یکسان را تحت تأثیر قرار می دهد ، خصوصاً کسانی که کیسه آمنیوتیک مشترک دارند. دوقلوهای یکسان ، که از یک جنین رشد می کنند ، جفت مشترک دارند. با گردش خون از طریق جفت ، ممکن است یک دوقلو با گردش خون زیاد مواجه شود و دیگری ممکن است خون کافی نداشته باشد. هر دو دوقلو ممکن است دچار نارسایی قلبی شوند ، اما به دلایل مختلف.
سندرم انتقال دوقلو به دوقلو که TTTS نیز نامیده می شود ، فقط دوقلوهای یکسان را تحت تأثیر قرار می دهد ، خصوصاً کسانی که کیسه آمنیوتیک مشترک دارند.
دوقلوهای یکسان ، که از یک جنین رشد می کنند ، جفت مشترک دارند.
سایر علل
چندین بیماری دیگر می تواند باعث تجمع مایع در اطراف قلب در جنین شود. نارسایی قلب جنین منجر به افیوژن پریکارد می شود. بیماری مادرزادی قلب و آریتمی قلب ممکن است باعث تجمع مایعات شود. کیست ، عفونت و باز شدن غیرطبیعی بین شکم و حفره قفسه سینه ، همچنین می تواند منجر به افیوژن پریکارد شود. افیوژن پریکارد در سونوگرافی همچنین ممکن است نشان دهنده افزایش خطر سندرم داون در جنین 1 باشد.
تشخیص آب آوردن قلب جنین یا افیوژن پریکاردیال
تجمع بیش از حد مایعات در اطراف قلب ، (افیوژن پریکاردیال) ، در سونوگرافی قلب جنین یا اکو کاردیو گرافی جنین و البته در صورت انجام سونوگرافی ذکر شده توسط فوق تخصص اکو قلب جنین قابل تشخیص است. خونریزی پریکارد می تواند در توانایی قلب برای پمپاژ خون به بقیه بدن اختلال ایجاد کند و بر رشد و شادابی جنین ، کودک یا بزرگسال تاثیر بگذارید
0 Comments